Людмила РАБІЙ
Референтка Мистецтва та Музею СУА

НЬЮ-ЙОРК – 5 червня 2022, українська громада Америки зібралася, щоб відсвяткувати 45 річницю Українського музею, відзначити Марію Шуст, директорку музею від дня його заснування, та підтримати нового директора Петра Дорошенка. Серед почесних гостей були Преосвященний Владика Митрополит-Архиєпископ Борис Гудзяк, Генеральний Консул України в Нью Йорку Олексій Голубов та Надзвичайний і Повноважний Посол, Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

У своїй промові президентка Союзу Українок Америки Наталія Павленко згадала історію, що передувала створенню музею. Новостворений Союз українок Америки, місія якого – збереження та популяризація української культури та освіти, вирішив розпочати амбітний проект: український павільйон на Всесвітній виставці. Союзянки звернулися до Львівського жіночого кооперативу народної творчості «Українське народне мистецтво», щоб придбати колекцію з 800 предметів за вражаючу суму в 2225 доларів. Ці етнографічні предмети лягли в основу виставки в Українському павільйоні на Всесвітній виставці в Чикаго у 1933 році.

Колекція продовжувала зростати. У квітні 1967 року Союз Українок Америки відкрив перший Музей українського народного мистецтва на базі Українського інституту Америки, який відзначили як перший музей, створений групою етнічних меншин у місті.

Колекція поповнилася ще більше і в жовтні 1976 року була переміщена в окрему будівлю. Наприкінці 2005 року, 20 листопада, Український музей відкрив свої двері на постійному місці на Шостій вулиці. На першій виставці «Дерево життя» було представлено багато експонатів оригінальної колекції, придбаної Союзом Українок Америки у 1933 році для експозиції в Українському павільйоні на Всесвітній виставці в Чикаго. Відтак підтримка Український музею залишається пріорітетом СУА.

Заснований 3 жовтня 1976 року за ініціативи та на кошти Союзу Українок Америки, Український музей є найбільшою мистецькою установою в Америці, котра зберігає та репрезентує Українську культурну спадщину серед української діаспори та міжнародної аудиторії. Музей проводить виставки, мистецтвознавчі дискусії та презентації книжок про українське мистецтво, має освітні програми для дітей та майстер класи для дорослих.

Владика Борис Гудзяк відзначив надзвичайне місце Українського Музею у збереженні культурної спадщини, ідентичності та гуртуванні української громади. «В українській діаспорі церкви побудовані на варениках, а музеї на солодких пляцках», пожартував він, відзначаючи цим свідомість та важливість внеску кожного в українській громаді на підтримку місії та діяльності Українського музею.

Генеральний Консул України в Нью Йорку Олексій Голубов зачитав листа з привітаннями до 45-тої річниці від посла України  в Америці Оксани Макарової. Він також відзначив, що у планах посольства є поглибити співпрацю з Українським музеєм.

Надзвичайний і Повноважний Посол, Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця вказав на те, що сьогодні в часи війни та загрози Росією Українській суверенності, особливо важливою є підтримка української культури як частини української ідентичності.

Новий директор Петро Дорошенко подякував за довіру та оголосив свої плани щодо діяльності Українського музею, серед котрих проведення виставки Казимира Малевича. Він закликав всіх приєднуватися до допомоги та підтримки Українського музею.

image 67516161 | UNWLA - Ukrainian National Womens League of America

Президент СУА Наталя Павленко подякувала директору Українського музею Марії Шуст за її віддану та жертовну працю.

replicarolex.to