Дорогі Союзянки,

Через теракт на Каховській дамбі в Україні, українці ще глибше відчули в гуманітарну кризу. За даними Kyiv Independent, 700 000 людей залишилися без доступу до питної води – це більше, ніж все населення Вашингтону, округ Колумбія, або Лас-Вегасу. Наш партнер AICM Ukraine приєднався до інших організацій у Херсонській області, щоб надати допомогу (і ризикуючи потрапити під обстріл, оскільки російські окупанти не роблять різниці між солдатами та рятувальниками).

Союз українок Америки виступив з ініціативою допомогти з найнеобхіднішими речами:

  • водяні насоси
  • ковдри
  • гігієнічні та воочисні набори
  • цистерни для води

Будь ласка, приєднуйтесь до нас у цій справі! Кожна зібрана гривня спрямована на надання як негайної, так і довготривалої допомоги.

Що у нас в планах на червень? Народна дипломатія! Наш Адвокаційний комітет підготував цей план дій для основних адвокаційних ініціатив. У зв’язку з тим, що росія активізувала викрадення українських дітей з територій, що постраждали від повені, зателефонуйте та попросіть своїх обранців засудити незаконне викрадення дітей з України. Перевірте, чи ваш конгресмен/сенатор вже є співавтором законопроекту, а якщо ні – ось наш посібник з покроковими порадами!

На нещодавній зустрічі в Нью-Джерсі декан факультету соціології, професор Олена Мурадян (Харківський університет ім. Кармазіна, Україна) дослідила вплив війни на повсякденне життя та відданість університету освіті. Було обговорено зменшення кількості іноземних студентів, житлові ініціативи для переміщених українців та сердечну подяку UNWLA. Більше читайте за посиланням: Examining the Impact of War on Education: Insights from Karazin University

20230521 144514 scaled | UNWLA - Ukrainian National Womens League of America
Фото: Членкині СУА отримують від професора Мурадяна табличку з подякою за нашу роботу. Зліва направо: Членкиня 75-го відділу Рома Лісович, фінансова секретарка СУА Карен Челак, професорка Олена Мурадян, декан соціологічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, членкиня управи СУА Оксана Лодзюк-Кривулич, членкиня 75-го відділу Лідія Крамарчук.

Screenshot 2023 06 12 at 6.51.30 PM | UNWLA - Ukrainian National Womens League of America

Cерія «Листівки з України» висвітлює шкоду, якої зазнає українська культура від російських бомбардувань та обстрілів. Як повідомили в Українському музеї в Нью-Йорку, ці зображення тепер доступні для відвідувачів музею як інтерактивна інсталяція у вестибюлі музею.

Не можете потрапити до музею? Дізнайтеся більше про колекцію та її місію, перейшовши за цим посиланням.

Цей проект був розроблений Українським інститутом (Київ) за підтримки USAID та у співпраці з креативною агенцією Green Penguin Media.

Наш відділ 10 у Філадельфії, разом з Округою СУА у Філадельфії та КЛИЧом, взяв участь в інсталяції «Додому», яка була створена в рамках руху «Додому», ініційованого КЛИЧом. Вони мають на меті привернути увагу до триваючої геноцидної діяльності Росії в Україні, наголосити на продовженні військової підтримки як ключовому способі зупинити її, а також виступити за узгоджене міжнародне покарання для притягнення військових злочинців до відповідальності.

За даними різних розслідувань, кількість викрадених українських дітей коливається від 6 000 до 119 000. Лише 300 були повернуті додому, що становить менше 5%. Існує 3 основні способи, якими Росія викрадає українських дітей:
1. Викрадення з дитячих будинків на окупованих територіях;
3. Розлучає їх з батьками в той момент, коли сім’я проходить через фільтраційні табори при спробі евакуюватися на українську територію;
3. Переконання сімей на окупованих територіях відправити дітей у “літні табори” до Росії та окупованого Криму. Як тільки діти виїжджають з дому, вони вже ніколи не повертаються назад.
У таборах дітей змушують проходити «політичне та культурне перевиховання», намагаючись зробити їх більш проросійськи налаштованими.

Так званих «важких підлітків» з різних регіонів окупованої України вивозили до Чечні для «профілактичної роботи» та «військово-патріотичного виховання». Викрадення українських дітей є воєнним злочином. Адвокація набуває різних форм – мітинги, заклики, зустрічі в Конгресі – але для цього потрібні сміливість і турбота.

Щоб дізнатись більше, зв’яжіться з 10-м відділом у Facebook.