Прагнучи до прозорості та підзвітності, Союз українок Америки ділиться попередніми підсумками своєї діяльності за період з січня по червень 2023 року.

НАРОДНА ДИПЛОМАТІЯ

У 2023 році Адвокаційний комітет СУА збільшився з 10 членкинь до щонайменше 40. Вони регулярно беруть участь в адвокаційних зустрічах та впроваджують наші ініціативи. І хоча політична адвокація є важливою, ми також навчаємо наше членство просувати інтереси України в багатьох сферах, наприклад в освіті та культурі.

Лютий 2023

  • СУА приєднався кампанії Світового Конґресу Українців «365 днів стійкості». Ми надали членам організації інструменти, необхідні для організації заходів з відзначення першої річниці війни – від Каліфорнії до Флориди та Нью-Джерсі наші членкині змогли отримати прокламації від своїх місцевих обранців.
  • Адвокаційний комітет СУА також співпрацює з СУСТА (SUSTA), організацією українсько-американських студентів, та Ukraine Global Scholars, щоб надати студентам інструменти для підтримки України на кампусі.
  • СУА запустив адвокаційну кампанію, щоб повернути українських дітей. Наш адвокаційний комітет продовжує роботу на підтримку H. Res 149Засудження незаконного викрадення дітей з України до російської федерації. Ініціятива під назвою “Поверніть дітей України,” спрямована на пошук співавторів для двох законопроєктів у Конґресі. Членкині СУА звернулись до своїх представників в Коґресі з проханням про співавторство. На панельній дискусії «Порушення прав дитини» 21 лютого в рамках події ООН «Грубі порушення прав людини внаслідок агресії проти України» була зачитана заяви Представниці Сюзан Вайлд (PA-07). Заяву зачитала членкиня 91 відділу СУА Марта Федорів, яка належить до виборчого округу Представниці Вайлд. Пані Вайлд запропонувала Коґресу резолюцію, яка засуджує масове викрадення росією українських дітей і стверджує, що ці дії прирівнюються до геноциду.
     Щоб отримати більше інформації, перегляньте State Department BriefinБрифінг Держдепартаменту США та Звіт Йєльської лабораторії конфліктів.

     

5 стратегій для допомоги України

Перегляньте наш англомовний матеріал, який окреслює 5 ідей для підтримки України за кордоном.

New Haven Green 2022 | UNWLA - Ukrainian National Womens League of America

Березень 2023

  • Союзянки взяли участь в адвокаційній програмі «Українські дні», організованій Українською національною інформаційною службою (УНІС) з 8 по 9 березня. Ця адвокаційна подія уможливила зустріч із конґресовими співробітниками та просування наших нагальних питань щодо сильнішої безпекової підтримки України; збільшення кількості санкцій проти росії; визнання росії державою-спонсором тероризму, визнання нинішньої війни та Голодомору геноцидом, визнання вагнерівського угрупування іноземною терористичною організацією (ІТО). 

Квітень 2023

  • Громадська адвокаційна подія на Капітолійському пагорбі в Вашингтоні зібрала понад 300 учасників з 45 штатів. Як один із співзасновників Американської коаліції за Україну (American Coalition for Ukraine), Союз українок Америки активно долучився до організації другого Саміту української дії (Ukraine Action Summit), який успішно завершився у Вашинґтоні, округ Колумбія, 25 квітня 2023 року. Громадська адвокаційна подія на Капітолійському пагорбі, Саміт зібрав понад 300 учасників з більш ніж 45 штатів на зустрічах із виборними представниками в Когресі. Маріянна Третяк, голова Комітету з адвокації СУА, вела навчальну програму з адвокації для усього Саміту. Загалом, наші колективні зусилля призвели до 41 нового співавторства щодо ключових законопроектів, в тому числі 15 нових співавторів для H.Res. 149. СУА гордий бути частиною народної дипломатії на користь України в США та втішений бачити багатьох українських американців та неукраїнських організацій, обʼєднаних спільною працею задля України. Слідкуйте за сторінкою Американської коаліції за Україну (American Coalition for Ukraine), щоб залишатися поінформованими про новини та події навколо наступного Саміту.
ДІЗНАТИСЬ БІЛЬШЕ

4 Способи залучити локальну бібліотеку на підтримку України

library | UNWLA - Ukrainian National Womens League of America

ДІЗНАТИСЬ БІЛЬШЕ

ОСВІТА

Березень 2023

  • Делегація українських жінок-військополонених у російській війні проти України прибула до США, щоб взяти участь у 67-мій сесії засідання Комісії щодо статусу жінок ООН (6-17 березня 2023 року). СФУЖО (Світова Організація Українських Жіночих Організацій) та Округа СУА в Нью-Джерсі запросили їх виступити на панельній дискусії, що відбулася 5 березня в українсько-американському культурному центрі у Виппані, Нью-Джерсі.

Квітень 2023

  • 4 способи залучити локальну бібліотеку на підтримку України. Кожного року бібліотеки США беруть участь у Місяці бібліотек та Національному бібліотечному тижні, який зазвичай припадає на третій тиждень квітня. Адвокаційний комітет СУА розробив Бібліотечний інструментарій, який надає ресурси для співпраці з місцевою бібліотекою, щоб організувати закупівлю книжок про Україну, включаючи україномовні книжки, до бібліотечного фонду.
    Хоч Україна активно обговорюється у новинах, деякі бібліотеки все ще не мають звʼязків з українськими громадами. Союзянки є для них цінними партнерами у встановленні цих звʼязків. Ваша місцева бібліотека слугує чудовою платформою, щоб ділитися інформацією про внесок України у літературу, науку, мистецтво, а також щоб стимулювати культурний обмін між Україною та вашою громадою. Організовуючи події та виставки за участі українських авторів, митців та науковців, можна культивувати глибше розуміння та поціновування української спадщини та сучасного суспільства.

Травень 2023

  • росія пішла війною на Україну та вищу освіту. 21 травня відбулася панельна дискусія в Українсько-американському культурному центрі у Виппані, Нью-Джерсі, за участі професорки Олени Мурядян, декана соціологічного факультету університету Каразіна у Харкові. Дискусія оберталася навколо глибинного впливу війни на щоденне життя в Україні та концентрувалась на зусиллях університету підтримувати високий стандарт освіти для 16 тисяч своїх студентів. Війна також значно вплинула на вступ іноземних студентів, які традиційно складали третину всіх студентів університету.
    Під час дискусії професорка Мурадян також пролила світло на цінні ініціативи університету надавати гуманітарну допомогу. Вони також включають надання житла внутрішньо переміщеним українцям. Вона також щиро подякувала СУА за тривалу підтримку.
  • СУА підтримав проєкт під назвою “два режими.” Понад 100 картин та мемуари моторошних досвідів Голодомору та Голокосту ледь не були знищені. Ці твори документують життя Теодори Вербицької від 1920 до 1945 року, під гнітом сталінського та гітлерівського режимів. Її дочка, Надія Вербицька, професійна мисткиня, з памʼяті відворила їх спільні поневіряння. Свідчення і Голодомору, і Голокосту в Україні, їх історія трималась за свій останній рядок, поки її не врятували дві американки, Мімі Шоу та Келлі Бовен. Нині ці артефакти перетворилися на цінний освітній ресурс, який нині еспонується в Талахасі, з планами на подальший тур США. Фінансова підтримка Союзу українок Америки забезпечує публікацію рукопису, демонструючи непозбувну відданість СУА поширенню знання про Голодомор, особливо у його 90-тий поминальний рік.

КУЛЬТУРА

Січень 2023

  • Оголошені переможці літературного конкурсу Ковалевих. У перші дні нового 2023 року, судді Літературної премії Лесі та Петра Ковалевих оголосили переможців 2022 року. Щорічний конкурс під патронатом СУА відзначає книжки в категоріях «Поезія», «Проза» та «Есей». Переможцями стали Ірина Вікирчак за поетичну збірку «Альгометрія» (2021), Олег Коцарєв за поетичну збірку «Вміст чоловічої кишені» (2021) та Галина Крук за збірку оповідань «Хто завгодно, тільки не я» (2021).

Березень 2023

  • Запущена серія NFT «Писанки надії». СУА запросила світову спільноту інвестувати у мир та підтримати Україну через купівлю унікальних цифрових колекцій. Серія «Писанки надії» художника Ентоні Фатато включає три писанки, створені за мотивами оригінальних робіт відомої етнографині, писанкарки та стипендіатка Програми ім. Фулбрайта Софії Зєлик. Продаж має на меті зібрати кошти для українських гуманітарних ініціатив, підвищити обізнаність про поточні потреби України та дати надію українцям, які страждають від наслідків жорстокої російської агресії.

Травень 2023

  • Деколонізація української культури. Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту в Києві, провела 17 травня сесію «Деколонізація української культури: Хто, коли, як». Вона є визначною постаттю в українському деколонізаційному русі, спрямованому на зміцнення позицій України як у світі, так і в межах її кордонів. Під час сесії пані Філевська поділилася практичними підходами до взаємодії з культурними інституціями, використовуючи наявні академічні ресурси з культури через бази даних, а також широким спектром глибоких рекомендацій та стратегій для посилення цих важливих зусиль з деколонізації.

Червень 2023

  • Запущений Довідник українсько-американських митців. Одним з останніх мистецьких проектів СУА є створення онлайн-каталогу українсько-американських митців. Довідник надає платформу, де як професійні митці, так і аматори можуть просувати свою творчу діяльність у різних категоріях, від образотворчого мистецтва до народних промислів та ремесел.
    На веб-сторінці Довідника поціновувачі мистецтва можуть шукати за категоріями мистецтва англійською та українською мовами, за іменем, а також бачити контактну інформацію, веб-сайт, посилання на соціальні мережі та місцезнаходження митців.
ПЕРЕГЛЯНУТИ

Довідник митців

Artists Directory | UNWLA - Ukrainian National Womens League of America

ПЕРЕГЛЯНУТИ

СУСПІЛЬНА ОПІКА

$84,500 – Апарати для вакуумної обробки ран

Союз українок Америки був однією з перших організацій, яка зрозуміла, що достатня кількість апаратів для вакуумної обробки ран буде першочерговим запитом від українських лікарень. Вони прискорюють загоєння ран та запобігають інфекціям, і нині СУА очолює постійне постачання цих апаратів до семи лікарень по всій країні.

$50,000 – Медикаменти (у партнерстві з AICM)

Допомога СУА допомогла покрити витрати, пов’язані з доставкою п’яти тонн медикаментів до шести провідних лікарень Чернігівської області.

$50,000 – Ремонт та переоснащення українських лікарень (у партнерстві з AICM)

$43,400 – Альбумін для лікарні ім. Мечникова в Дніпрі

Лікарня ім. Мечникова, що знаходиться найближче до лінії фронту в боротьбі України проти російських загарбників, щодня приймає сотні важкопоранених. Для стабілізації стану пацієнтів з гострою крововтратою потрібен альбумін – замінник цільної плазми крові.

$25,000 – Гуманітарна допомога у відповідь на катастрофу на Каховській дамбі (у партнерстві з AICM)

Внаслідок теракту на Каховській дамбі люди потребували водяних насосів, таблеток для очищення води, продуктових наборів та гігієнічних засобів. У співпраці з AICM, СУА також доставив кілька генераторів для лікарень, притулків та критично важливих об’єктів.

$13,631 – Гуманітарна допомога у відповідь на катастрофу на Каховській дамбі

Постраждалим від російського теракту були доставлені пакунки допомоги від СУА. Вони містили аптечки, ноші, автозапчастини, засоби гігієни, каністри для води, фільтри для води, очисні таблетки, безрецептурні знеболюючі, розкладні ліжка, комплекти постільної білизни, брезент, гасові балони та гасові плити.

$31,000 – Портативна лазня та пральня

В умовах бойових дій українські захисники потребують засобів для базового комфорту та санітарії, і ми мали за честь допомогти.

$25,000 – Дитяча опікова місія

Наш партнер, медична місія «Лікарі допомагають дітям» (DCTHC), надає спеціалізоване медичне лікування українським дітям, які постраждали від небезпечних для життя опікових травм: операції, догляд за ранами та реабілітацію. На чолі з лікарем Геннадієм Фузайловим та його командою міжнародних експертів, місія надала допомогу 19 дітям у Польщі цього року.

$19,276 – Літні табори для дітей (у партнерстві з Гарнізонним храмом святих апостолів Петра і Павла)

Сто вісімдесят дітей отримали підтримку та можливості зцілення від Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла в Україні. Серед них – діти українських захисників, які загинули при виконанні службових обов’язків.

$14,000 – Великодні подарунки для 500 літніх українок

Фонд «Бабусі» створений для підтримки понад 500 літніх жінок по всій Україні невеликими грошовими подарунками. Ця ініціатива, що діє у співпраці з Союзом українок в Україні, має на меті надати допомогу жінкам, які пережили радянські політичні репресії.

$10,000 – Запасні деталі для аналізатора крові

Аналізатор, витрати на який взяв на себе СУА, був доставлений до Житомира і потребував деяких запчастин, щоб продовжувати допомагати лікарям у лікуванні травмованих пацієнтів.

$10,000 – Гаряче харчування, пакети догляду та притулок (у партнерстві з ГО «Шлях до життя»)
Ця програма допомагає сотням переселенців, які переїхали до цього українського міста на північному заході України, забезпечуючи їх гарячим харчуванням, хлібом, продуктовими пакетами та тимчасовим притулком для тих, хто опинився без постійного місця проживання.

Загальна сума витрат на гуманітарну допомогу за січень-червень 2023 року: $375 807