З великою приємністю публікуємо текст диктанту із онлайн-події «Америка пише диктант».
Дякуємо, що долучилися до святкування Дня української писемності та мови!

З есею «Вага і невагомість слів» Марії Титаренко («Комунікація від нуля. Есеї для Мані»)

Ми живемо у світі слів, значення і походження яких часто не знаємо, бо просто не замислюємось над цим. Розраховуємося словами, наче монетами, не думаючи, що на них зображено. Кажемо «дякую», не вкладаючи справжньої подяки, вітаємось «добридень» без свідомого побажання доброго дня, обіцяємо собі «що більше так не будемо», але свідомо легковажимо обіцянкою за першої ж нагоди.

Словами розчаровуємо, зневірюємо, відвертаємо, ранимо, калічимо, отруємо, вбиваємо. О так, цим ми користуємося вміло, бо слово і надалі залишається найсильнішою зброєю нашої комунікації. Слово й надалі має властивість застрягати в горлі. І в серці. А проте слово має і протилежний невичерпний потенціал: зачаровувати, обнадіювати, навертати, гоїти, оздоровлювати, лікувати, підтримувати, воскрешати. І так, цим ми легковажимо, бо зброя у спілкуванні, авжеж, важливіша, надійніша й сильніша. Так нам видається. «Мамо, я тебе люблю», – каже моя Маня, коли я на неї сердита. І я точно знаю, що «обеззброєння» любовʼю – сильніше за будь-яку зброю. 

В одному скандинавському міфі герой будував зі слів човна, а коли йому не вистачило одного слова, він пішов його шукати. Моя донька будує зі слів свого човна – і я хочу, щоб вони були справжніми, міцними і надійними, а не слабкими і порожніми. На тому човні їй ще плисти і плисти по житті. Латати чиїсь серця. Впольовувати нові смисли.

Про Марію Титаренко

Поетка, есеїстка, журналістка, медіадослідниця, лекторка. Засновниця Магістерської програми з медіакомунікацій Українського Католицького Університету (2012). Кандидатка наук із соціальних комунікацій. Стипендіатка програми імені Фулбрайта (2008-2009). Доцентка Школи журналістики та комунікацій УКУ. Викладає теорію комунікацій, творчопис, сторітелінг, драматургію науки, есеїстику, художній репортаж, Американську літературну журналістику, публічний виступ та ін.

Книги есеїв “Комунікація від нуля. Есеї для Мані” (ВСЛ, 2019) увійшла до списку найкращих українських книжок 2019 року за версією PEN Ukraine. Книгу було номіновано на здобуття Премії імені Юрія Шевельова, на Премію Львова – Міста літератури ЮНЕСКО 2019, а також на Премію Книги року ВВС – Есеїстика-2019.